donderdag 20 juli 2017

peper plantage

Peper plantage

Vandaag staat het bezoek van een peperplantage op het programma. We vertrekken om 8u30 . We rijden met de tuk tuk (intussen ons vast vervoermiddel) helemaal te lande.In tegenstelling van in Phnom Penh  zien we hier geen enkele auto. De enige gemotoriseerde vervoermiddelen zijn hier brommers, scooters en nog eens brommers.  De vorige nacht heeft het hier nogal hard geregend met gevolg dat de rode kleiwegen er nogal bobbelachtig bij liggen.
Af en toe nemen we stop om het bewerken van de akkers eens van dichtbij te zien. Hier wordt hoofdzakelijk rijst geplant en geteeld. Alles gebeurt manueel. uren staan mannen en vooral vrouwen voorover gebogen om  de nieuwe plantjes in het water te  planten. Ze staan bijna tot aan hun knieën in het water.
Eerste stop over de brug op weg naar de Boedha

Een eerst stop is er één ter ere van één of andere Boeddha. We moeten er wel 220 treden voor klimmen , vervolgens een 30 tal treden weer naar beneden in een spelonk om dan met een zaklampje een kleine Boeddha te zien die er volgens de plaatselijke gids er  al 7 eeuwen staat.  en dan nog eens omgekeerd terug naar beneden. En dat koste ons nog elk 2$. Voeg daarbij nog de hoge temperatuur en u zal het met ons eens zijn: Boeddha mag ons de rest van de maand gunstig zijn.

In onze tuk - tuk horen we lawaaierige kinderen hun les op zeggen . Meteen vragen we aan ons tuk-tuk chauffeur of hij even halt wilt houden voor een bezoekje aan de school. We worden daar heel vriendelijk onthaald en dit zonder enige tegenprestatie, meestal hoort bij dergelijk schoolbezoek een donatie , maar blijkbaar hadden ze hier nog nooit van  donaties gehoord.Algauw komen we tot de vaststelling dat wij toch in een luxe land leven .  


De Peperplantage , meer dan een bezoek waard, we kregen daar een deskundig uitleg waardoor we begrepen waarom peper peperduur is. Buiten het regenseizoen werken er 100 arbeiders op de plantage. Elke peperbol wordt met de hand geplukt en gesorteerd.  Na het bezoek aan de plantage volgde er een peper degustatie , hoe gek kan een mens zijn om de ene na de andere peperbol te proeven, raar maar waar de smaken waren heel verschillend.

De laatste stop is in Kep. Kep is aan de zee en is een klein badplaatsje. Uiteraard met de nodige eetkraampjes. Daar de zon verdwenen was en de wolken dreigend ons aankeken hebben we het hier redelijk kort gehouden.
Wat wel heel merkwaardig is op het plein tegenover het strand is er een overdekte slaap- (rust) plaats.

Er kan gekozen worden gewoon op de mat op de grond slapen ( dat is economisch )
in hangmat luxe ( ook luxe prijs )
Kinderen in het roze mat vergezeld van beide ouders gratis.  


Morgenvroeg verlaten we Kampot en trekken we weer een paar honderd km verder



1 opmerking:

  1. Hey Carine en Lutgarde,
    Jullie zullen weer honderduit kunnen vertellen. We kijken er naar uit om jullie belevenissen in het lang en het breed te horen te krijgen.
    Leuk dat we iedere morgen een beetje met jullie kunnen meereizen.
    Amuseer jullie verder!
    Groetjes, Francis en Greet

    BeantwoordenVerwijderen

Woensdag 2 augustus laatste dag

Vandaag is het onze laatste dag in het verre Cambodja. Een dag om te genieten van ons mooi hotel, een dag om wat te luieren, nog eventjes ...